A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №3
Жашківської міської ради Черкаської області

Липень 2020

Дата: 01.07.2020 10:25
Кількість переглядів: 257

В. Винниченко

Винниченко Володимир Кирилович (1880-1951) - письменник, громадський і державний діяч. Голова Директорії (1918-1919)

Народився 1880 року в селі Веселий Кут Єлисаветградського повіту на Херсонщині (тепер Григор’ївка Кіровоградської області). Навчався у сільській народній школі, згодом у Єлисаветградській гімназії, на юридичному факультеті Київського університету. Брав участь у діяльності Революційної української партії, потім УСДРП. З 1903 р. — на професійній революційній роботі. Член та заступник голови Центральної Ради, перший голова Генерального секретаріату, генеральний секретар внутрішніх справ. Очолював українську делегацію, яка у травні 1917 р. передала Тимчасовому урядові вимоги Центральної Ради про надання Україні автономії. Автор усіх головних законодавчих актів УНР. Після відставки з поста прем’єра засудив гетьманський переворот. З листопада 1918 до лютого 1919 р. очолював Директорію. Усунутий за ліві погляди. Виїхавши за кордон, організував в Австрії Закордонну групу українських комуністів. У 1920 році повернувся в Україну, але спроби співпрацювати з більшовиками закінчилися невдало. З кінця 20-х років жив у Франції. Помер 6 березня 1951 року. Прах покоїться на цвинтарі Мужена.

Твори:

  • перший український фантастичний роман «Сонячна машина»
  • оповідання «Краса і сила»
  • імпресіоністична новела «Момент»
  • «Контрасти»
  • «Голота»
  • «На пристані»
  • «Хто ворог?»
  • «Боротьба»
  • «Мнімий господін»
  • «Промінь сонця»
  • «Талісман»
  • «Студент»
  • драма «Дисгармонія»
  • драма «Базар»
  • драма «Чорна Пантера і Білий Медвідь»
  • роман «Рівновага»
  • роман «Чесність з собою»
  • роман «Записки Кирпатого Мефістофеля»
  • та інші.

Л. Романчук

 Народилася 28 липня 1955 року в селищі Транспортному Тенькінського району Магаданської області в сім’ї політв’язнів. Поетеса, прозаїк, науковець, громадська діячка. У 1963 році, після закінчення терміну заслання, сім’я переїхала в м. Тернопіль. У 1979 році Леся Романчук закінчила лікувальний факультет Тернопільського медичного інституту (нині — Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського). Працювала викладачем акушерства та гінекології Кременецького та Чортківського медичних училищ. Нині — на кафедрі акушерства та гінекології Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського. Кандидат медичних наук, доцент. Співавтор 16 підручників з акушерства та гінекології для студентів вищих медичних навчальних закладів українською та англійською мовами, автор низки наукових праць.
Член Національної спілки письменників України з 1999 року. Авторка та виконавиця власних пісень. Видала компакт-диск «Кожна жінка — Чарівниця». Лауреат літературної премії ім. Уласа Самчука, премії журналу «Літературний Тернопіль».
Твори Лесі Романчук перекладено російською мовою.

Дж. Роулінг

J.K.-Rolling.jpg

Дж.К.Ролінґ (Jоanne Katheline Rowling) — найпопулярніша дитяча письменниця початку третього тисячоліття. Автор феноменальної серії (1997—2007) романів про Гаррі Поттера, перекладених майже 80-ма мовами світу, зокрема, й українською.
Хоча справжнє ім’я письменниці — Джоанна Мюррей Ролінґ, а не Джоан Кетлін Ролінґ, як багато хто вважає. Річ у тім, що перед першою публікацією видавництво остерігалося, що хлопчики неохоче купуватимуть книжку, написану жінкою. Письменниця запропонувала скористатися ініціалами замість повного імені. При цьому видавництво хотіло, щоб ініціали складалися з двох літер. Ролінґ вибрала для другого ініціалу ім’я своєї бабусі, Кетлін. Вибрала вона його ще й через алфавітну співзвучність — в англійській абетці K іде зразу після J.
Джоан ще змалечку почала писати і завжди мріяла стати письменницею. Її батьки дуже любили читати, тому в їхньому будинку в Чепстоу була гарна бібліотека. Першу свою «книжку» Дж. К. Ролінґ написала ще в 6-річному віці. Це була історія про кролика, якого звали Кролик.
Ідея Гаррі Поттера прийшла до письменниці в поїзді, яким вона їхала з Манчестера до Лондона. За словами Дж. К. Ролінґ, «образ Гаррі Поттера просто з’явився в мене в голові, і коли я прибула на вокзал Кінґс-Крос, чимало персонажів книжки були вже цілком сформовані».
Протягом наступних п’яти років вона робила начерки сюжетів кожної із семи книг. Першу книжку «Гаррі Поттер і філософський камінь» було видано 1997 року.
На сьогодні Дж. К. Ролінґ — найпопулярніша дитяча письменниця початку третього тисячоліття.
Ось назви усіх семи її книжок про Гаррі Поттера:
«Гаррі Поттер і філософський камінь» (1997)
«Гаррі Поттер і таємна кімната» (1998)
«Гаррі Поттер і в’язень Азкабану» (1999)
«Гаррі Поттер і келих вогню» (2000)
«Гаррі Поттер і Орден Фенікса» (2003)
«Гаррі Поттер і напівкровний Принц» (2005)
«Гаррі Поттер і смертельні реліквії» (2007)
«Казки барда Бідла» (2008)
«Фантастичні звірі і де їх шукати» (2014)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено