A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №3
Жашківської міської ради Черкаської області

8 січня - День обертання Землі.

Дата: 08.01.2024 09:47
Кількість переглядів: 7

8 січня. Що відзначають в цей день? | Життєві ОБРІЇЦе свято було запроваджене на честь того, що у 1851 році було доведено, що Земля обертається навколо Сонця. Сьогодні людям відомо, що Земля обертається навколо майже вертикальної осі кожні 24 години, що утворює один земний день. Але ці базові знання не завжди були такими незаперечними.

Лише у 1851 році французький фізик Леон Фуко продемонстрував, як обертається наша планета, за допомогою пристрою, тепер відомого як маятник Фуко (великого масивного маятника, підвішеного до склепіння просторої високої зали, коливання котрого відображають обертання Землі).

Вперше Фуко здійснив експеримент з використанням такого маятника 8 січня 1851 року в погребі свого будинку у Парижі. Для цього він закріпив на куполі Пантеону (Париж) величезний маятник. Завдяки кріпленю зі сталевого дроту маятник міг рухатися в будь-який бік. Коли Фуко повертав його, то помітив обертання площини приладу, хоча пояснення цьому в нього не було. Вчений спочатку приміряв модель планети на свій латунний маятник, що допомогло зрозуміти – він научно довів обертання Землі. Своє спостереження він зафіксував вночі саме 8 січня. Маятник отримав назву «маятник Фуко». А пам’ять про цей досвід вшановується кожного року.

За посиланням можна побачити маятник Фуко

https://www.youtube.com/watch?v=MHEjybSTjYc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено