A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №3
Жашківської міської ради Черкаської області

Напрямок розвитку бібліотек

Дата: 24.10.2019 10:28
Кількість переглядів: 259

 Напрямок розвитку бібліотек 

В Україні ухвалено Стратегію розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року, згідно з якою в бібліотеках має відбутися низка позитивних змін, які наблизять ці інформаційні осередки до сучасних освітніх просторів. Згідно зі стратегією, новітня українська бібліотека має бути інклюзивною, оснащеною сучасним обладнанням з уніфікованою структурою пропусків (за допомогою єдиного читацького квитка).

Для осучаснення іміджу читацьких осередків до запровадження запропонована програма «Мобільні бібліотеки», що полягає в обладнанні засобів пересування стелажами та переліком літератури, розрахованої на різні вікові категорії й соціальні групи. Така практика сприятиме популяризації книги й читання жителів, які територіально віддалені від стаціонарних громадських бібліотек. До слова, «Мобільні бібліотеки» мають попит в усіх європейських державах.

Відповідно до статистичних зведень, мережа бібліотек для незрячих складається з 62 спеціалізованих бібліотек, загальний книжковий фонд яких – понад 1 млн 162 тис. одиниць зберігання. Інші ж читацькі установи переважно не пристосовані для користування ними особами з інвалідністю (зокрема, і для людей з порушеннями зору). Тому забезпечення безперешкодного доступу до бібліотечної мережі для осіб з інвалідністю є радше необхідністю, аніж побажанням.

Оцифрування видань в українських бібліотеках також знаходиться у зародковому стані. До прикладу, загальний фонд документів мережі бібліотек вишів України складають 120,7 млн видань, з яких лише 2,3 млн збережені в електронному форматі. Аналізуючи цю проблему, автори стратегії зазначили необхідність формування електронного бібліотечно-інформаційного простору України.

 До питання кваліфікованого персоналу 

Аби осучаснити бібліотечну справу, у стратегії пропонується залучення молодих та перспективних фахівців з вищою спеціалізованою освітою, що, звісно, вимагає оновлення освітніх послуг у вишах, де здобувають знання за фахом «Бібліографія».

Щоб збільшити частку молодих фахівців у кадровому складі бібліотек, планують провести низку заходів, спрямованих на розвиток бібліотечної справи. Щоправда, як саме творчу та ініціативну молодь збираються залучати до професії у документі не зазначено.

 На які ще оновлення в бібліотеках слід чекати українцям? 

Якщо вірити офіційним паперам, то на Україну вже досить скоро чекають бібліотеки із сучасними приміщеннями, де панує естетика та комфорт для усіх категорій громадян, а новітнє обладнання допомагає ефективно задовольнити усі інформаційні потреби відвідувачів. До 2025 року усі українські бібліотеки, згідно з офіційними документами, мають бути комп’ютеризованими та підключеними до мережі Інтернет. Ще до конкретних кроків, які допоможуть вирішити завдання стратегії, автори документу віднесли:

  • розробку та запровадження дієвого механізму регулярного поповнення та оновлення бібліотечних фондів з урахуванням потреб користувачів;
  • забезпечення безперешкодного доступу до документно-інформаційних ресурсів бібліотек для осіб з особливими потребами;
  • сприяння створенню відкритого доступу до наукової інформації через розвиток відкритих електронних архівів (університетських інституційних депозитаріїв).

Якщо Стратегія розвитку бібліотечної справи вдало реалізується на практиці, то вже за декілька років ми отримаємо бібліотеки, готові до інтеграції наукового та технологічного напрямків в освітній процес відвідувачів.

 

""


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено