A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №3
Жашківської міської ради Черкаської області

Буклет про булінг

Дата: 26.06.2020 12:51
Кількість переглядів: 491

 

Буллінг-нове поняття в житті сучасної людини.

У перекладі з англійської мови буллінг (bullying) означає цькування, залякування, третирування. На Інтернет-порталі Google слово «bullying» згадується більш ніж 11 мільйонів разів, цю проблему повністю присвячений ряд міжнародних серверів:www.bullying.org, www.bullyonline.org, www.bullying.co.uk, www.nobully.org.nz.

 

http://planetashkol.ru/upload/blog/a64/bullying-300x158.gif
Поняття «буллінг» розглядається від вузького – відео зйомка,  бійка, до масштабного - насильство взагалі.

Буллінг можна вважати умисне, чи не носить характеру самозахисту і не санкціоноване нормативно-правовими актами держави, тривалий (повторюване) фізична або психологічне насильство з боку індивіда або групи, які мають певні переваги (фізичні, психологічні, адміністративні тощо) щодо індивіда , і яке відбувається переважно в організованих колективах з певною особистою метою (наприклад, бажання заслужити авторитет у деяких осіб).

 

 

 

 

 

 

 

Буллінг включає чотири головні компоненти:

1. Це агресивне і негативну поведінку.

2. Воно здійснюється регулярно.

3. Воно відбувається у відносинах, учасники яких мають неоднакову владою.

4. Ця поведінка є умисним.

Види булінга:

Кидання предметами. Крадіжка. Висміювання. Грабіж (наприклад, грошей на сніданок).

Дідівщина, цькування новеньких. Доведення людини до відчаю, ізоляції, самотності.

Домагання. Залякування. Побиття. Знущання. Мстиві погляди.

Нав'язування вчинків. Нанесення фізичних каліцтв. Глузування. Непристойні дотику.

Несправедлива критика. Образливі розіграші. Обман.

Образи (і інші прояви словесної агресії).

Висміювання зовнішності або одягу.

Плювки. Підніжки. Показ непристойних жестів. Псування чужої власності.

Вульгарні жарти. Презирливе ставлення.

Ховання чужих речей.

Публічне приниження.

Поширення чуток.

Розпускання пліток.

 Поштовхи. Потиличники. Загроза нанесення фізичних каліцтв.

Загроза розкрити чиюсь таємницю. Приниження.

Шантаж

 

 

 

Ганна Кендрик


( "Джессіка Стенлі" в Сутінкової серії) приєдналася до зростаючого списку людей, які проти буллінг (цькування щодо дитини з боку групи однокласників). В якості підтримки The Ellen Degeneres Show, щоб зупинити подібну поведінку, Кендрік записала відео-повідомлення, сказавши:


"Ви можете не думати, що сказане вами може вплинути на кого-то, але це так. Припиніть сміятися над людьми за те, що вони інші. Сміятися над кимось, називаючи його геєм - це аж ніяк не смішно. Якщо Ви були травмовані або Вам боляче зараз, не намагайтеся пережити це на самоті. Знайдіть когось і поговоріть про це. Є багато людей, яким не байдуже. Я, Анна Кендрік, і я хочу, щоб Ви були добрі одне до одного ".

 

Що ж робити?


 

 

1.Застосовувати жорсткі заходи

 Задираки звикли до жорсткого поводження та м'яких методів не розуміють. Вони визнають силу. Силу фізичну або розумову. І для них жорсткі методи поведінки є авторитетними і бажаними. Жорстко можна поставити на місце і кулаками, і словами. Бажано, щоб методи були жорсткими, але не жорстокими.

 

2. Повне ігнорування.

Цей методу працює в 70% випадків. Часто Буллер (задирам) просто набридає те, що вони ніяк не можуть на тебе впливати, зачепити, принизити. Коли вони розуміють, що тобі все одно, можуть залишити тебе в спокої і почати шукати собі нову «жертву» для насмішок. В інших 30% випадків, якщо булери помітять хоч одне твоє хворе місце, ігнорування не допоможе. Вони будуть використовувати його, щоб докопатися до тебе ще сильніше. Тоді саме час міняти тактику.

 

 

 3. Відхід від проблеми.

 Близько до ігнорування. Найпоширеніший і найменш ефективний метод - уникати зустрічей з задираками. Це не завжди допомагає. Можна перейти в іншу школу. Це теж варіант 50/50, тому що в новій школі теж можуть як «травити», так і дружити.

4.Перетерпіти і почекати, поки саме пройде.

Як відомо, ніщо не вічне. Все коли-небудь закінчується. І шкільний буллінг теж. Можна його просто перетерпіти, пробачити або зайняти нейтральну сторону.

 

 


 
5. Бути сильним незважаючи ні на що.

 Це не складно. Ти можеш бути просто не брати участь в цих безглуздих розборках і жити за своїми правилами. Ти можеш бути аутсайдером, але залишатися при цьому людиною з власним поглядом на те, що відбувається. Навіть якщо тобі прикро, все одно гни свою лінію. Тому що задираки залишаться такими ж, а ти виростеш сильною особистістю. Часто, за непробивність характеру, починають поважати.

 


6. Змінити себе.

 Буває так, що та людина, яку принижують, як то кажуть, «сам напросився», своєю нахабністю, зверхністю, зневагою або чим-небудь іншим. Тому подумай, чи є щось в тобі таке, за що могли на тебе озброїтися однокласники.

Що таке булінг, як його розпізнати та як діяти сторонам конфлікту ...

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено